Sığırlarda Tırnak Bakımı

Uzun süre ahırda barınan hayvanların tırnaklarında şekil bozuklukları meydana gelir. Hayvanın ayakta dururken vücut ağırlığı ayaklarının iç kısmına biner dış kısma daha az yük bindiğinden bu taraftaki tırnaklar aşırı uzar öne ve yukarı doğru kıvrılır.

Tırnaklara fazlaca yüklenmeler tırnak duvarı ve tırnak tabanındaki dokunun defarmasyona uğramasına ayrıca uzayan tırnakların arasına ahır pislikleri birikerek tırnak enfeksiyonlarına sebep olur.Buda topallıklara topallıkta beraberinde süt veriminin azalmasına ve hayvanın zayıflamasına neden olur.Ayrıca tırnak bakımının ihmali ayak hastalıkları (tırnak çatlakları, tırnak düşmesi ve tırnak kalınlaşması), tırnak taban hastalıkları (taban ezikliği, taban ülserleri ve ökçe aşınması), tırnaklar arasındaki deri kısmın hastalıkları (laminitisler, kıl torbası yangıları, tırnak arası yaralar), eklem şişmeleri, tendonların (ayak bağları) zedelenmesine yol açar.

Hayvanlarda tırnak bakımının yeterince veya hiç yapılmamasının yol açtığı bazı ekonomik kayıplar vardır. Süt veriminin azalması,sütten elde edilen gelirin düşmesi ve hayvanın yem yemesine engel olarak kilo kaybetmesi birer ekonomik kayıptır. Bunlara ek olarak tedavi ve ilaç giderleri de ek bir masraf meydana getirmektedir.

Hayvanların tırnakları beslenme,ahır koşulları,aşınma gibi çeşitli sebeplerle aylık 6-7 cm uzar.Eğer gereken bakım yapılmaz ise tırnaktaki şekil değişikliğine bağlı olarak bacaklarda anormal duruşlar meydana gelir.Hayvanın uzun süre ahırda barındırılmasına bağlı olarak tırnaklarında gerçekleşen bu  sorunlar  tırnağa gösterilen özen ve düzeltmeler ile onarılmış ve  ilerde yaşanacak bozukluklarında önüne geçilmiş olacaktır.Tırnak koruma ve bakımı tedavisine göre daha ekonomik ve zahmetsizdir.

Tırnak bakımında amaç, vücut ağırlığından kaynaklanan basıncı dört ayağa eşit olarak dağıtmaktadır. Pek çok faktör, genetik, barınak tipi, egzersiz, mevsim, yaş, gebelik ve laktasyon ile besleme koşulları, ayak sağlığı üzerinde etkilidir. Bu faktörlerin birisi veya birkaçı bir araya gelerek sürünün ayak sağlığını belirlemektedir. Düzenli tırnak bakımı ise diğer faktörlerin etkilerini en aza indirme etkisine sahip tek yoldur.

Tırnak Kesimi

Hayvanlarda tırnak kesimi normal şartlarda 6 aylık dönemlerde birincisi ahırdan meraya çıkışta ikincisi meradan ahıra geçişte olmak üzere yılda iki kez yapılır.İleri gebe yüksek verimli ineklerde doğumdan 6-8 hafta önce tırnakları hızla uzayan hayvanlarda ise yılda 4 kez tırnak kesimi yapılması önerilir.Boğaların tırnakları ise aşım kabiliyetine göre yılda 3-4 kez kesilmelidir.

Tırnak Bakımı

Tırnak dokusunun kanla beslenmesi ve kan dolaşımının düzenli olması için hayvanların mümkün olduğunca merada gezdirilmesi gerekir.Mera dönüşü ise hayvanların ayakları yabancı cisimler yönünden kontrol edilmeli ayrıca uzayan tırnaklar yılda 2 kez düzeltilmelidir.

Ayak Banyolarının Uygulanması

Sığırları bahsedilen ayak hastalıklarından korumak için ayak banyosu uygulaması gerekmektedir. Bakır sülfatlı (göztaşı) ve creoline gibi ayak banyosunda kullanılabilen solüsyonlar ile hazırlanmış su banyoları hem koruyucu hem de tedavi amaçlı kullanılabilir.Ahır girişlerine ve mera alanlarına yapılabilen bu banyolar beton ahşap madeni değişik malzemelerden yapılabilir ayrıca bu banyolar taşınabilir ya da sabitte olabilir.

Barınak ve Zemin Yapımı

 Ahırda gezinti alanının, mümkünse topraktan, değilse pürüzlü ve oluklu bir şekilde hazırlanması ve ahır bölmelerinin mümkün olduğunca bir örnek yapıda olması; serbest ahırda inek için kuru yer sağlayacak zemin düzenlemesi olmasına dikkat edilmelidir.

Tırnak kesimi uzmanlık ve tecrübe gerektiren bir iştir. Birliğimiz bölgemizdeki hayvanların periyodik tırnak bakımlarını hayvan sahiplerinin istekleri doğrultusunda başarılı bir şekilde gerçekleştirmektedir.

BAKIMSIZ TIRNAK;İşletmelerde hayvan sağlığını ciddi şekilde etkileyerek verim kaybına hatta ilerleyen zamanlarda daha büyük ekonomik kayıplara neden olan en önemli etkenler arasında yer alır.Zamanında ve olması gerektiği gibi bakım gerçekleştirilmezse sığırlar sağlıklı gelişim göstermez ve üretkenlikleri ile doğurganlıkları etkilenir.İşletmenizde verim kaybı yaşamak istemiyorsanız bizlere ulaşın.

Türkiye'den Linkler

İletişim

© 2023 Tasarım ve Hosting : ReTasarım